BLOGLAR

Biltek Logo Halka
Biltek Logo Halka
AĞUSTOS032022

Etkili İletişim Nedir?

Etkili İletişim Nedir?

İletişim, biz insanlara verilen en değerli hediyedir. Bu hediyeyi kullanmak bize kalmıştır. İletişimi nasıl yararlı kullanacağımız, gerek okul gerek aile gerek iş hayatımızda dahil olduğumuz diyaloglar neticesinde gelişirek öğreniriz. İletişim, kişiden kişiye birden fazla anlam yükleyerek tabir edilir. Bütün insanlık tarafından kabul edilen tanımı, duyguyu, düşünceyi, eksiksiz bir şekilde karşı tarafa yansıtma becerisidir. Bu hususta en büyük eksiklik, askerlik görevinde ortaya çıkmıştır. Verilen emirlerin ikinci kez tekrar edilmesi istenerek bu hatanın önüne geçilmiştir. 

  1. Anlaşılabilir olun; Cümlelerini seçerken her zaman anlaşılabilir olmaya özen gösterin. Yaratılış gereği yaşadığımız çevrenin etkisiyle ve büyüdüğümüz aile yapısı gereği bazen hızlı bazen yavaş bazen sesli bazen kısık sesle konuşma alışkanlığı ediniriz. Bu bizim elimizdedir. Nasıl konuşursak iletişimimiz o kadar verimli olur. Burada önemli olan karşı tarafın cümlelerinizi gerçekten doğru anlayıp anlamadığıdır. 
  2. Açık ve net olun; Konuşmanız açık ve net olmalı. Soru işareti bırakmayın. Eğer şüphe duyuyorsanız aynı cümleleri tekrar etmekten şüphe duymayın. Gerekiyorsa teyit amaçlı tekrar sorun. Bu sizi bir adım önde tutacaktır. Hatalı anlayıp yanlış iş yapmaktan bu sayede kurtulabilirsiniz. 
  3. Gelişime açık ve okumayı sevin; İletişimde başarılı olmak istiyorsanız. Gündemi her zaman yakından takip etmelisiniz. Zaman ilerledikçe teknoloji ve çağ sürekli gelişmektedir. Bu gelişmeyi yakından takip etmezseniz zaman içinde yok olabilirsiniz. Okumaya özen göstermelisiniz, yeni kelimeler öğrendikçe iletişimde olan tecrübeniz daha da çok artacaktır. Ne kadar yeni kelime o kadar çok farklı bakış açısıdır. Şunu örnek olarak verebiliriz, kırmızı tuğladan haberi olmayan inşaatçı hala briket kullanıyorsa bu onun ihmalkarlığıdır. Gelişmeleri takip etmemiştir. Eski yöntemlerle hayatını devam ettirmektedir. 

Kabul etmemek sizin elinizde, karşınızda duran zaman ile beraber gitmekte, arkasından kovalarken elinizden uçup gitmeside. Kısacası, bütün gelişim sizin elinizde. Siz isterseniz, gelişirsiniz. İstemezseniz, cahil kalırsınız.