BLOGLAR

Biltek Logo Halka
Biltek Logo Halka
AĞUSTOS052022

İnsan İlişkileri ve İletişim

İnsan İlişkileri ve İletişim

İletişimin gerekliliği

İletişim, bizim için vazgeçilmez bir davranıştır. Yeri geldiğinde acıktığımızı, yeri geldiğinde üşüdüğümüzü daha birçok davranışlarımızı iletişim sayesinde çevremize belirterek fayda sağlarız.

Sözlü ve Sözsüz iletişim

Bir açıdan iletişimi sözlü ve sözsüz olmak üzere iki gruba ayırırız. Kıyafetimiz, ses tonumuz, mimiklerimiz, çevre düzenleme şeklimiz… bunlar sözsüz iletişimin öğeleridir.

Sözsüz iletişimi öğeleri sözlü iletişimi büyük ölçüde etkiler. Mesajların niteliğini değiştirme gücüne sahiptir. * (Üstün Dökmen-İletişim çatışmaları ve empati.)

Davranışlar

Davranışlarımız iletişimi bir hayli etkiler, sinirli olurken, mutsuz olurken, mutlu olurken ve daha birçok duygu halinde iletişimimizin başarısı ya da başarısızlığı buna bağlıdır.

Kaliteli bir iletişim için her zaman duygularımızı kontrol etmemiz gerekebilir. Nitekim bu hususta birden fazla atasözü bulunmakta, 10 düşün bir konuş gibi buna benzer birden fazla cümleler. Duygularımızın esiri olmadan kelimelerimizi kullanmamız gerektiğini bizlere açıklıyor.  Öfke halinde, konuşmak bütün ilişkilere zarar vermektedir. Bunun için kendi yaşantımıza bakalım ya da eski tarihlerdeki savaşlara çoğu savaşların bir anlık öfke ile çıktığını unutmayalım.

İletişim bize verilen öyle bir değerli hazine ki bütün sorunlarımızın çaresi iletişimden geçebilmektedir. İletişim evrensel bir haberleşme aracıdır. Aç olduğunu karnını ovuşturarak anlatabilen insan, sıkıldığında miyavlayan bir kedi, üşüdüğünde titreyen bir köpek buna benzer daha bir sürü örnek var. İlahi Tanrı bizi eşsiz bir özellikte yaratmıştır. Beden dilimizle sesler çıkarmadan anlaşabiliriz. Seçtiğimiz kelimeler sayesinde işlerimizi çözebiliyor ve stresten kurtulabiliyoruz.

İletişim, bir insanın karşıdaki canlı varlığa (insan, hayvan, bitki) bütün duygusuyla birlikte, olumlu ya da olumsuz bir haberleşmesidir. **(Atakan KOÇAK-iletişim tanımı-kendime özgü yazdıklarım.)