BLOGLAR

Biltek Logo Halka
Biltek Logo Halka
HAZİRAN282022

Profesyonel Kariyer Nedir?

Profesyonel Kariyer Nedir?

Kişinin mevcut durumunu, kısmen de olsa planlamasını yaptığı bir konuma taşımak için yaptığı özverili çalışmanın sonucunda istediği konumun biraz daha ilerisine gitme faaliyetleridir. Kariyer bir nevi sosyal hayat demektir. Bir dernekte nasıl bir konumda olmanız gerektiği, iş hayatında nasıl bir konumda olmanız gerektiği kariyerinize bağlıdır. Bu da sıkı bir çalışmadan ve öz verili planlamadan geçer. Plan her şey de olduğu gibi kariyerde de çok gerekli bir aktivitedir. İş hayatınızda ne gibi eğitim gerekiyor, nasıl bir gelişim gerekiyor gibi durumları planlayıp. Kendinizi daha da ileriye götürdüğünüzde başarılı bir kariyer yaşıyorsunuz demektir. Burada size çok iş düşüyor yeter ki kendinize güvenin ve kariyerinizi iyi belirleyin. Sevmediğiniz işi yapmak zorunda kalmayın. Eğer sorumluluklarınız varsa, sevmediğiniz işi yapmak zorundaysanız. O işe saygı duyup gereğini yapmanız gerekir. 

Kariyerinizin ne aşamada olduğunu merak ediyorsanız. Kendinize yaptığınız yatırımları göz önüne getirin, dil öğrenebildiniz mi? Teknolojiye yatkın mısınız? İşiniz gereklerini yapabiliyor musunuz? İşiniz gereklerinin dışında bir gelişme sağladınız mı? Çalışanlar tarafından saygı ve sevgi görüyor musunuz? Mutlu bir iş ortamı mutlu bir kariyer başlangıcı demektir. Bu okul hayatımızdan başlar, emeklilik sürecine kadar devam eder. Ne kadar çok geliştirme yaptıysanız o kadar çok kariyeriniz gelişecektir.

 

“Bir nevi başarılı kariyer, emeklilik durumunda iyi bir danışmanlık yapabilme yeteneğine sahip durumda olmanız demektir.” Atakan KOÇAK

 

Kariyerin ilk aşaması; Keşfetme Aramadır. Bu aşama genelde 20'li yaşların ortasında sona eren okuldan ilk işe başlayıncaya kadar geçen süredir. Bu dönem kendinizi ispatlama dönemedir. Bu dönemde alacağınız doğru kararlar. Doğru kariyere yönlendirecektir. Ama zorunda olduğunuz işte ise asla üzülmeyin.

İkinci aşamada ise Kurma aşaması bulunmakta, farklı kaynaklarda iş aramaya başlandığı zaman gerçek dünyadaki başarı veya başarısızlıkları kanıtlayan ilk işi bulma, işe yerleşme, yetenek kazanma, işi öğrenme ve akranları tarafından kabul edilme dönemlerini kapsar. Bu kariyerinizin en güzel dönemidir.

Artık kariyerinizin sonlarına doğru ilerlediğiniz de Fiziksel ve zihinsel olarak kapasitemizin azaldığı bir nevi yaşlılık dönemidir. Ardından emeklilik dönemimizde kariyerimiz de azalma olur. Kariyerini kurma aşamasında iyi gelişme kaydedildiyse çalıştığınız kurumlar sizi danışman olarak tercih edebilirler.